Katolički kalendarPreuzmite katolički kalendar: OVDEKatolički kalendar je kalendar koji prate i uz pomoć koga katolički vernici slave i praznuju svoje svetkovine tokom čitave liturgijske godine. Katolički kalendar je nastao kao želja i pomoć katoličke crkve da pomogne svojim vernicima da sve svoje praznike imaju na jednom mestu. Katolički kalendar sadrži spisak svih svetkovina a može sadržati i običaje tokom liturgijske godine.

U katoličkom kalendaru, praznici su obeleženi kurzivom, a svetkovine boldovanim slovima. Pojedine crkvene zajednice mogu dopuniti svoj katolički kalendar svojim lokalnim praznikom. Ovaj lokalni praznik mora biti u skladu sa celokupnim crkvenim katoličkim kalendarom. Slično kao i pravoslavni, i katolički kalendar sadrži fiksne i promenljive praznike i uz pomoć njega se mogu tačno saznati informacije koji praznik pada na koji dan.

Razvoj katoličkog kalendara desio se zajedno sa razvojem katoličke crkve. Danas, on se može naći u nekoliko oblika, ali je i dalje najpoznatiji i najpopularniji džepni kalendar, pošto se može nositi svuda i uvek se može imati pri ruci. Jedini je problem što su slova ispisani sitno, i ljudi koji ne vide dobro se morati potruditi da vide tačno koji sveti dan pada na koji datum. Zbog velikog broja katolika širom sveta, ovaj kalendar je jedan od najkorišćenijih i najupotrebljenijih ne samo u Evropi, već i svuda gde katolici preovladavaju kao verska zajednica.
Učitaj i ispiši svoj kalendar, potpuno besplatno!
Učitaj kalendar >